Hyggestund med puslespill!

Puslespill

Det er ikke alltid at barn trenger fart og spenning. Kan hende er det av og til hyggeligere å dele en stund sammen i ro og fred, slik at barna kan slappe av sammen med bestemor eller bestefar, eller sammen med foreldrene og andre voksne.

Både ungene og besteforeldre har glede og utbytte av å dele noe som alle kan være med på, som både er interessant og hyggelig for alle, uten at det verken blir for slitsomt og bråkete for de voksne, eller for kjedelig for barna.

Puslespill er fortsatt in!

Det finnes et utall puslespill på markedet, med flotte motiver, farger og utfordringer, fra de helt enkle for de minste til de mest kompliserte utfordringene for de avanserte eldre puslerne.

Å la ungene pusle alene er ikke minst et godt alternativ til dataspill eller chatting på sosiale medier. Både store og små trenger pustepauser, og puslespill er en aktivitet som engasjerer både store og små, i tillegg til å binde generasjonene sammen på en fin måte.

(Om ungene insisterer på å gjøre noe på PC’en, Mac’en, nettbrettet eller mobilen, er det også mulig å finne gratis puslespill på nettet. Men å leke med ekte brikker er tross alt en my bedre måte å pusle på og gir en helt annen opplevelse).

Hjernetrim og forestillingsevne

Som med sjakk og andre brettspill er puslespill i tillegg til at det er gøy, og en rolig aktivitet, med på å stimulere barnas og de voksnes forestillingsevne. Evnen til å se for seg ulike kombinasjoner, se for seg et helt bilde gjennom detaljer og geometriske former, farger og mønstre, er en fin måte å utvikle hjernen på. Puslespill er en flott måte å trene på problemløsning, konstruksjon og kreativ visualisering!

Å legge puslespill kan være rent tidsfordriv, men det er fullt mulig å utvikle det til å bli en hobby i tillegg til at det er underholdende lek for hele familien. Å legge den siste brikken gir en triumferende følelse!

Antallet biter i et puslespill kan variere fra et lite antall til bilder som utgjør en kvadratmeter, så her er det mye å velge mellom.

Å gå til innkjøp av puslespill sammen med barn og barnebarn kan være en morsom oppgave i seg selv. Barna går som regel etter motiver de synes er fine eller blir engasjert av. Og gjenkjennelsen er viktig for barna. Å se bildet utvikle seg mer og mer fra biter som ikke gir mening til det ferdige bildet, slutter aldri å fasinere oss.

Puslespill er en form for problemløsning som gjerne kan utvikles videre i form av leker og verktøy der utfordringen er å løse et mysterium eller andre former for problemer der målet er å sette sammen brikker som tilsynelatende ikke hører sammen til et forståelig hele.

Det er viktig at foreldre og besteforeldre ikke blir for ambisiøse på barnas vegne. Begynn med så enkle puslespill at barna får på plass den gode mestringsfølelsen og gleden av å legge puslespill før du går til anskaffelse av de mest avanserte spillene med flere tusen brikker… (Det finnes forøvrig også puslespill for voksne).