Viktig med riktig leketøy

Puslespill

Det har blitt skrevet milevis med avhandlinger om lekens betydning for barns utvikling og mange flere mil vil fortsatt bli skrevet. Også i dyreriket brukes leken for å lære, men å ta i bruk ting, altså leketøy, er unikt for mennesket. Dette har å gjøre med menneskets forestillingsevne, evnen til å tillegge eksterne objekter egenskaper, verdi og liv. Det har også å gjøre med menneskets bruk av verktøy, men her fins det også eksempler fra dyreriket. Sjimpanseunger hermer etter foreldrenes bruk av steiner og stokker for å få tilgang til føde, de leker altså med verktøy.

Lek og lær

Barn lærer ved å leke, mens ungdom og voksne ser på læring som et kjedelig slit. Hadde voksenopplæring i større grad tatt form av lek så hadde vi kanskje vært litt klokere alle mann? Å leke oss til kunnskap er heldigvis noe vi kan velge selv og mange populære leketøy som brettspill gir oss nyttig lærdom samtidig mens vi har det gøy sammen med andre. Det har de senere år også blitt utviklet mange databaserte spill hvor utvikling av logikk, matematikk, ordforråd etc. er en gratiseffekt av spillets gleder.

Leketøy for voksne barn

Vi voksne trenger også leker og heldigvis fins det gode tilbud også for oss. Det er spesielt menn som i voksen alder fortsetter å leke selv om dette ofte ikke er like populært hos deres kvinnelige partnere. Det beste er så klart om vi kan leke sammen både voksne, kvinner og menn og barn. Sport er en form for lek, det er ikke uten grunn at vi sier “de olympiske leker”. Rollespill og teater er andre former for lek som mange voksne har det gøy med og lærer mye av. Mange voksne har dessuten en eller annen hobby og disse kan ofte anses som en slags forlengelse av barndommens lek.

Lek er en utfordring

Barn leker uansett og de tenker ikke over at de leker, det er deres mest naturlige tidsfordriv. De tenker heller ikke over utfordringene som ligger i leken, utfordringene som gjør at de utvikler egenskaper som hjelper dem senere i livet. Samarbeid og sosial omgang er viktige aspekter ved leken. Det ligger ikke automatisk i oss at vi klarer å omgåes andre mennesker på en sunn og konstruktiv måte, vi må lære det. Denne kunnskapen begynner å ta form i sandkassa og vi får bruk for den allerede fra 1. klasse på barneskolen. Å leke betyr på mange måter at vi tar utfordringen det er å være menneske (se utvalget av leker spesielt egnet for de minste).

Leken setter rammene

Leken gir oss ikke bare kunnskap og ferdigheter, den gir oss også rammer og regler. Like viktig som å bli kjent med våre egne rammer og grenser er det å forstå andres grenser. Gjennom barndommens gleder og konflikter, ekstatisk moro og nådeløse kamper lærer vi om oss selv og våre medmennesker. Neste gang du er i byen en tur, ta en kikk på leketøy i topp kvalitet på Playdon!

Droner er morsomme, men tenk på sikkerheten

2Fast2Fun - Focus Drone Quadrocopter

Droner er blitt utrolig populære leker for både voksne og unge. De avanserte lekene gir svært mange muligheter, alt ettersom hvilken modell du velger. Droner med kamera gjør at du kan utforske og lage kjempetøffe videoer. Du kan også konkurrere med dronene, med hinderløyper og flyvekonkurranser. Ha sikkerheten i fokus, uansett hvordan du bruker radiostyrte droner.

Her er noen ting du bør tenke på:

Pass på lampa!

Tenk litt på sikkerheten når du flyr med droner. Hjemme i huset er det fort gjort å komme borti gjenstander som kan bli ødelagte, bilder som står i bokhylla, taklamper og lignende. Å ikke fly innendørs er som regel ikke et alternativ, da mange foretrekker å øve seg her før de forflytter seg utendørs. Det kan være en god idé å bruke et dedikert rom til å fly droner i, et rom der du ikke risikerer å ødelegge noe.

Tenk også på at droner kan få skader, selv om våre produkter er av god kvalitet. Flyr du i full fart inn i en vegg, kan det godt hende du blir sittende med reparasjoner og kanskje utskifting av deler.

Ta hensyn til folks privatliv

Når du flyr droner utendørs har du en del andre ting du bør tenke på. Har dronen din kamera (se CX-30W FPV Quadrocopter – et av våre mest populære produkter), bør du huske at det å filme naboer eller andre kan oppleves som ubehagelig og som et inngripen i deres privatliv. Ser du på Youtube, finner du mange utrolig flotte videoer av landskap og spennende prosjekter. For eksempel denne, der en glad amatør tilfeldigvis oppdaget at det ble spilt inn scener til siste Star Wars i nabolaget hans!

Unngå ulykker

Å fly droner utendørs kan også være en belastning for fugler og andre dyr. Ta hensyn til våre flyvende venner, spesielt i hekketiden. Dette er som regel ikke et stort problem i urbane strøk, men tenk likevel over det om du bor i by.

En av de mest alvorlige sikkerhetshensyn du bør tenke på når du leker deg med droner, er sivil og militær luftfart. Du bør absolutt ikke bruke dronen din til å filme eller utforske nær en flyplass, og definitivt ikke i områder for innflygning. Dette gjelder også selv om du ikke er i nærheten av flyplasser. Det har hendt at droner har forårsaket nestenulykker med helikoptre, også i tettbebygde strøk.

Les: Slik blir du droneflyver.

Droner kan forårsake personskader

De minste dronene (som 2Fas2Fun FAH Quadrocopter) er fine til å starte med om man er nybegynner, og de vil som regel ikke kunne skade personer noe særlig. Men, la uansett være å fly direkte over andre mennesker eller rett i nærheten av de. Et rotorblad i høy hastighet vil kunne skade for eksempel øyne, selv om de er laget av plast og er små. Farten har også mye å si. Droner som ”dylter” borti noen forårsaker neppe alvorlige skader, men kommer de i høy fart, stiller det seg annerledes.