Viktig med riktig leketøy

Puslespill

Det har blitt skrevet milevis med avhandlinger om lekens betydning for barns utvikling og mange flere mil vil fortsatt bli skrevet. Også i dyreriket brukes leken for å lære, men å ta i bruk ting, altså leketøy, er unikt for mennesket. Dette har å gjøre med menneskets forestillingsevne, evnen til å tillegge eksterne objekter egenskaper, verdi og liv. Det har også å gjøre med menneskets bruk av verktøy, men her fins det også eksempler fra dyreriket. Sjimpanseunger hermer etter foreldrenes bruk av steiner og stokker for å få tilgang til føde, de leker altså med verktøy.

Lek og lær

Barn lærer ved å leke, mens ungdom og voksne ser på læring som et kjedelig slit. Hadde voksenopplæring i større grad tatt form av lek så hadde vi kanskje vært litt klokere alle mann? Å leke oss til kunnskap er heldigvis noe vi kan velge selv og mange populære leketøy som brettspill gir oss nyttig lærdom samtidig mens vi har det gøy sammen med andre. Det har de senere år også blitt utviklet mange databaserte spill hvor utvikling av logikk, matematikk, ordforråd etc. er en gratiseffekt av spillets gleder.

Leketøy for voksne barn

Vi voksne trenger også leker og heldigvis fins det gode tilbud også for oss. Det er spesielt menn som i voksen alder fortsetter å leke selv om dette ofte ikke er like populært hos deres kvinnelige partnere. Det beste er så klart om vi kan leke sammen både voksne, kvinner og menn og barn. Sport er en form for lek, det er ikke uten grunn at vi sier “de olympiske leker”. Rollespill og teater er andre former for lek som mange voksne har det gøy med og lærer mye av. Mange voksne har dessuten en eller annen hobby og disse kan ofte anses som en slags forlengelse av barndommens lek.

Lek er en utfordring

Barn leker uansett og de tenker ikke over at de leker, det er deres mest naturlige tidsfordriv. De tenker heller ikke over utfordringene som ligger i leken, utfordringene som gjør at de utvikler egenskaper som hjelper dem senere i livet. Samarbeid og sosial omgang er viktige aspekter ved leken. Det ligger ikke automatisk i oss at vi klarer å omgåes andre mennesker på en sunn og konstruktiv måte, vi må lære det. Denne kunnskapen begynner å ta form i sandkassa og vi får bruk for den allerede fra 1. klasse på barneskolen. Å leke betyr på mange måter at vi tar utfordringen det er å være menneske (se utvalget av leker spesielt egnet for de minste).

Leken setter rammene

Leken gir oss ikke bare kunnskap og ferdigheter, den gir oss også rammer og regler. Like viktig som å bli kjent med våre egne rammer og grenser er det å forstå andres grenser. Gjennom barndommens gleder og konflikter, ekstatisk moro og nådeløse kamper lærer vi om oss selv og våre medmennesker. Neste gang du er i byen en tur, ta en kikk på leketøy i topp kvalitet på Playdon!

Hvorfor leker vi?

Lek

Lek er ikke bare en fornøyelig form for tidsfordriv. Leken kan også fungere som et viktig verktøy i mange aspekter av dagliglivet for både barn og voksne. Lek hjelper oss til å mestre fysiske utfordringer som f.eks. finmotorikk, samt med kognitiv utvikling og sosiale evner. Lek kan også brukes som et utmerket verktøy i en integreringsprosess. Dette kan være et barns introduksjon inn i et nytt miljø ved f.eks. bytte av skole, eller det kan være ved integrering inn i en ny kultur og tradisjon.

Hva er lek?

Johan Huizinga (1872-1945), en av grunnleggerene av moderne kulturhistorie, definerte lek som følgende: Lek er en frivillig aktivitet som bevisst foregår på utsiden av det “vanlige” livet. Lek oppfattes som “uviktig”, men har samtidig evnen til å absorbere deltagerne intenst og totalt. Lek er en aktivitet som ikke er knyttet til noen form for fortjeneste eller materiell interesse. Lek foregår innenfor sine egne rammer i tid og sted og ifølge sine egne klart definerte regler.

Lek og barn

Hos små barn er lek ofte knyttet til kognitiv utvikling og sosialisering. Lek som oppfordrer til læring inkluderer ofte leketøy, verktøy samt lekekamerater. En del former for lek kan ses som rene øvelser i situasjoner som kan oppstå senere i livet, som f.eks. lekeslåssing. Resultater innenfor neurovitenskapen indikerer at lek utvikler personlig fleksibilitet. Dette gir seg uttrykk i individets evne til å løse et problem på flere forskjellige måter, samt evnen til å forbedre, eller omorganisere en situasjon. Å lære gjennom lek har lenge vært ansett som et kristisk aspekt i barns utvikling. Barn bruker også leken til å regulere sine følelser, uten en slik regulering kan følelser senere i livet fort bli overveldende og føre til negativt stress.

4D puslespill – leker for hele familien.

Lek og sport

Sport er en av de mest universielle former for lek. De forskjellige kontinentene har hver sine dominerende varianter. Ifølge sosiologen Norbert Elias er sport blant voksne en viktig del av sivilisasjonsprosessen. Tap eller seier i sport kan også påvirke våre følelser i en slik grad at ingenting annet virker viktig. Det er ikke bare utøverne av sport som blir emosjonelt påvirket. Mennesker som følger en bestemt sportsgren passivt, kan i like stor grad la seg rive med og “føle” det samme som utøverne. Slike opplevelser kan være så sterke at de dominerer individets følelser og oppførsel.

Lek og voksne

Voksne som ofte deltar i lek og spill kan ofte bli beskrevet som barnslige av andre, mindre lekende voksne. Men lek er faktisk en viktig aktivitet uavhengig av alder. Voksenlek kan føre til kreativitet og glede og målet er ikke alltid kun moro. Lek og fantasi er utrolig viktige elementer i utviklingen av kunst og på mange områder i vitenskapen. Forestillingsevne blir sett på som helt essensielt hos menn og kvinner som studerer opprinnelsen til vårt univers og samtidig leter etter livets aller minste byggeklosser.

Playdon – leker for livet

R/C helikopter

Hos Playdon er vi godt kjent med ordtaket “forskjellen på en gutt og en mann er prisen på lekene hans”. Vi leker nemlig hele livet og derfor har Playdon et meget variert utvalg som strekker seg fra leker for de minste til leker for de største. Å leke med sine barn skaper minner for livet og er en viktig del av læreprosessen. Hos oss finner alle barn og voksne sine favorittleker.

Hos Playdon finner du kvalitet

Produkter for de små må ha kvaliteter andre produkter ikke trenger og de må først og fremst være sikre. Våre leker er lagd i materialer som trygt kan smakes og tygges på og de tåler dessuten røff behandling i forskjellige elementer. Barns lek er virkelighet for barnet selv og utvikler barnets fantasi, forskertrang, kreativitet og samarbeidsevner. Hos Playdon vet vi hvor viktig riktig leketøy er og vi satser stort på å tilfredstille våre kvalitetsbevisste kunder.

Et rikt utvalg leker

De minste barna leker med så og si alt mulig, men snart blir de mer kravstore og spesielt interesserte. De får sine egne “fagfelt” og de blir påvirket av sine venner og samtidige trender. Disse variasjonene avspeiles alltid i vårt utvalg. Eldre barn vil ofte ha mer avanserte leker og ofte leker som krever innsats utover selve leken. Hos Playdon finner du for eksempel byggesett og puslespill med ulike vanskelighetsgrader. Dette er leker som gir barn og unge utfordringer som stimulerer utvikling og kreativitet. For de voksne barna kan leketøyet ofte bli ganske så avanserte saker, se vårt store utvalg av spennende droner og andre radiostyrte produkter!

Bli større med Playdon

Våre leker hjelper oss med å vokse og bli større. Playdon er også i denne utviklingsprosessen og vi utvider stadig vårt utvalg til å omfatte flere kategorier. Sammen med oss kan du og dine barn vokse på den rette måten. Vi vil snart kunne tilby våre kunder et rikt utvalg spennende kostymer. Både barn og voksne elsker å kle seg ut og kostymer hjelper oss med innlevelsen som leken krever. Kostymer er også en herlig del av en rekke brettspill hvor hele familien kan delta. Mulighetene er uendelige og tematikken i kostyme og spill strekker seg fra tidenes morgen til langt inn i en fremtid blant stjernene.

Les: Lek for helsa di!

Å handle på hos oss

Det er enkelt å handle hos Playdon.no og våre kunder beskyttes av gjeldende regler utarbeidet av Forbrukerrådet. Angrefristen er på 14 dager og gjelder for alle varer. Det forutsettes at varen returneres uskadet og i sin originalemballasje. Ved mangler eller feil på produktet vil du kunne returnere varen så fremt mangelen eller feilen ikke er et resultat av feilaktig bruk eller skadende behandling fra kjøpers side. Informasjon om angrefrist og reklamasjon finner du på Playdon.no. Fornøyde kunder er vårt mål og dette reflekteres også i vår kundebehandling i tilfelle reklamasjon.

Gavetips til brødre og søstre

Søsken

Hvilke leker passer når du ønsker at dine barn skal leke sammen og du har barn av begge kjønn? Å skulle finne gaver som er tilpasset den ene eller andre er forholdsvis enkelt, men det er verre å finne gaver og leker som brødre og søstre kan dele. Det er ikke morsomt å foreslå leker eller aktiviteter som fører til jamring fra den ene eller andre parten: ”Å, så kjedelig!” Ingen foreldre eller besteforeldre ønsker å få en slik tilbakemelding fra barna.

I denne artikkelserien gir vi deg noen enkle og gode råd for hvordan du kan skape fordragelighet i heimen. Forhåpentlig vil forslagene gi ideer til flere aktiviteter når bror eller søster er i tottene på hverandre og har problemer med å finne noe felles å være sammen om.

Lek er heller ikke bare ”lek”. God lek er lærerik og stimulerende og helt nødvendig for barnas utvikling. I tillegg skal det naturligvis være morsomt og gøy for at barna ikke skal miste interessen. Lek som ikke engasjerer, er ”drepen” for barn.

Så, hvordan engasjerer du brødre og søstre slik at de oppslukt kan gå inn i en felles verden av opplevelser og erfaringer, der alle får komme til orde, blir respektert og satt pris på?

Finn et hovedtema

Det viktigste tipset er å finne en hovedidé – eller en felles arena – som har så mange muligheter og utfordringer i seg at det både engasjerer på et individuelt plan og både jenter og gutter kan kjenne seg igjen og bli dratt med på en naturlig måte.

La barn og voksne gjøre noe sammen

Et godt tips er å engasjere foreldre og besteforeldre i tillegg til barna om dette er mulig. Jo mere vi er sammen… La barn og voksne finne på noe i fellesskap!

Kombiner teknologi og egen kreativitet

Mye handler om teknologi i dagens materielle samfunn, og det er viktig å finne noe som er gøy fordi det også stimulerer fantasi og mestringsevne på ulike områder. Det er ikke tilfeldig at Harry Potter, Kaptein Sabeltann og lignende konsepter forener fantasi og produkter og skaper sin egen selvstendige verden. Forsøk å finne leker og temaer som tilfredsstiller interessen for et bredere spekter: Teknologi og data, konkurranse, samarbeid, følelsesmessige aspekter, spenningsbehov og mestring av ulike praktisk utfordringer og oppgaver.

Billøp

Et billøp kan være en aktivitet som engasjerer både gutter og jenter i familien. Med en bilbane og tøffe biler kan du arrangere fartskonkurranser og lage din egen utgave av Scalextric’s VM. Bruk gjerne de samme reglene. Du kan lese mer om dette i en annen artikkel, eller direkte på hjemmesidene til Scalextric.

Leker for hele familien

Leker

Foreldre og besteforeldre har ikke alltid tid eller overskudd til å finne på noe sammen med barna. Det er heller ikke enkelt å sette seg inn i barnas verden. Dagens teknologiske virkelighet ofte er svært annerledes enn den virkeligheten foreldrene og besteforeldrene vokste opp med. Men det er mye flott å finne på sammen allikevel. Forskjellene er kanskje ikke så store som vi vil ha det til. Det er også mange TV-konsepter som det kan hentes inspirasjon fra og som kan kopieres.

Biler og motor

Biler er kanskje fortsatt primært en ”gutteting”. Men det er en interesse som både unge og eldre ofte deler, selv om teknologi og modeller er annerledes. Det er som regel ikke vanskelig å få bestefar engasjert sammen med barnebarna dersom det dreier seg om motoriserte kjøretøy, enten det er biler, tog, fly eller andre farkoster som beveger seg til lands og til vanns.

Det finnes mange muligheter for å forene teknologi og interessen for bil og motor med praktiske ferdigheter og utfordringer der formålet er å skape en så realistisk ramme rundt som mulig.

Fremtidens teknologi

Det samme gjelder fly, droner og alt som kan bevege seg i lufta. Det er kommet masse flotte leker som på en naturtro måte ligner sine forbilder innen flyindustrien; radiostyrte fartøy er en felles aktivitet som kan deles av begge kjønn og som går på tvers av generasjonene.

Praktiske bidrag fra de voksne

Bestefar og bestemor kan lage ting sammen med barna som passer til hovedtemaet og inngår i den felles aktiviteten. Det kan være ekstrautstyr som klær, egen logo, T-skjorter eller premier for å nevne noe.

Fra puslespill til dart

Andre aktiviteter og leker kan være å legge puslespill eller å arrangere dartkonkurranser.

Historiefortelling

I vår tid er historiefortelling blitt mer og mer populært. Harry Potter og figurene til John Green har skapt ny interesse for lesing og en fantastisk-realistisk verden. Unger elsker slike fantasifortellinger og historier.

La dem lage sine egne fortellinger og fremføre dem for familien. De fleste barn elsker å stå på scenen og få oppmerksomhet!

Magi og eventyr

Alt som har med eventyr og ting som foregår utenom det ”normale” engasjerer både unge og gamle. Besteforeldre og foreldre kan lage en historie, fortelle et eventyr eller selvopplevde historier fra sin egen barndom som kan iscenesettes både med fysiske leker og rollespill.

Dersom alle i familien deltar og får hver sin rolle i et rollespill eller eventyr, blir det ekstra gøy. Bruk det som finnes av fysiske leker og utstyr, data og fantasi!

Rollespill med fysiske leker

R/C bil

I en annen artikkel som handlet om å engasjere hele familien, både gutter og jenter, og morsomme leker og aktiviteter på tvers av alderstrinn og generasjoner, anbefalte vi tre innfallsvinkler:

1. Finn et hovedtema; et konsept som kan danner rammen rundt ulike aktiviteter
2. Kombiner teknologi og rollespill; fysiske leker med egen fantasi og kreativitet
3. Finn felles arenaer for hele familien

Å lage rollespill der alle kan få bidra med sin favorittaktivitet er aller best. Skap en egen verden der det er naturlig at alle får slippe til med sine spesielle evner, ferdigheter og talenter. Foren teknologi, fantasi og kreativitet.

Arranger en spennende konkurranse

Arranger konkurranser mellom jenter og gutter, brødre og søstre, der de danner lag som belønner mestring av teknologiske leker (se slike på Playdon sin hjemmeside) som utrykningsfartøy, ambulanser, politibiler og brannbiler. Alternativet kan være luftbårne transportmidler. Her kan de fysiske lekene være grunnlaget, noe som ofte engasjerer gutter mest.

Skap en realistisk ramme

Skap en så realistisk situasjon at de fleste barn kjenner seg igjen i virkeligheten uten å protestere. Rammen kan være et brannåsted, et sykehus eller et åsted for en forbrytelse. Ungene skal så ta seg av ofrene og følge opp.

Sjekk om vitenskapen har rett

Du kan til og med legge inn din egen ”pedagogiske” undersøkelse for å sjekke om vitenskapen har rett: Undersøkelser viser at der hvor et team består av begge kjønn, blir resultatet mer kreativt og fleksibelt enn når bare ett kjønn er representert. Du kan jo som forelder sjekke om dette stemmer med dine egne barn! Uansett er det en nyttig og fin erfaring å finne leker som begge kjønn kan gå sammen om. Det er god ledertrening på et tidlig stadium…

Belønningen

Alle leker og forslag må vurderes ut fra det utviklings- og alderstrinnet barna er på, men med god tilpasning kan lekene starte enkelt og gjøres vanskeligere og mer utfordrende etter hvert. Dermed kan både de minste barna ha glede og nytte av leken og de mer erfarne og eldre ungene får mulighet for å vokse med oppgavene. En slik bevisst tilnærming krever selvsagt mer av foreldrene, mer planlegging, mer tid og krefter, men belønningen er desto større.

Skap en egen verden

Lær av dataspill, kaptein Sabeltann og andre underholdningskonsepter. Her skapes en egen verden ved hjelp av en hovedfortelling og en rød tråd som binder helter, skurker og hovedrolleinnehavere sammen. Hovedhistorien følges deretter opp og utbroderes med sidehistorier, leker, produkter og opplevelser.

La gjerne barna lage sin egen fortelling der alle bidrar. Deretter kan de utvikle og gjennomføre et rollespill der de tar i bruk leker de allerede har, og leker de ønsker seg. Det kan være en oppgave som både foreldre og besteforeldre kan gi sine håpefulle – der belønningen er ”skjult” i historien som en egen ønskeliste til bursdagen eller julaften…

Ikke bare skjermtitting…

Skjerm

Å finne leker til barn og unge som ikke bare stimulerer til skjermtitting, dataspill og chatting på internett og sosiale medier, er en utfordring. Men det finnes ikke noe bedre alternativ enn å utnytte barns interesse for teknologi med andre aktiviteter.

Med fantasi og helhetstenking er det mulig å integrere den store variasjonen av muligheter og utfordringer, interesser og behov som barns virkelighet består av. Slik kan du legge et godt grunnlag der alt er tatt hensyn til på en morsom, og ikke bare ”pedagogisk” måte.

Den moralske pekefingeren…

Det hjelper lite med ”fornuft” og moralske pekefingre. Både foreldre, besteforeldre, lærere og andre voksne må bidra med mer kreativitet og større fantasi for å løse utfordringen med voldelige dataspill og timesvis aktivitet foran en upersonlig skjerm.

Barn og unge trenger fortsatt fart, spenning og stimulerende opplevelser, men det er ikke nødvendig å la dem bli foret med ensidige og voldelige dataspill og leker.

Å finne leker som både kan brukes ute og inne og benytte apper, PC/Mac og andre digitale medier til å redigere bilder eller kontrollere aktivitetene med, er en flott måte å integrere egen fantasi, fysiske leker, data og ny teknologi på.

Egne dataspill, apper og historier

Kanskje kan noen litt eldre hjelpe til med å lage egne apper eller dataspill? Om du selv eller noen i nabolaget underviser i teater eller drama, eller er flinke fortellere, kan det flettes inn historier eller eventyr som grunnlag for utvikling av dataspill og apper.

For de minste barna er det kanskje tilstrekkelig å finne fysiske leker som de kan ha som alternativ til skjermen. Også de minste har som regel ferdigheter som gjør at de fint kan bruke apper og PC/Mac selv.

Finn gode arenaer for felles lek

Lek

Det beste tipset vi kan gi handler om å finne et hovedtema, for det andre er det smart å kombinere teknologi og rollespill, for det tredje å finne felles arenaer der hele familien, både barn og voksne, gutter og jenter og ulike alderstrinn kan gå sammen om å finne spennende og utfordrende leker. Å lage et rollespill der alle kan få bidra med sin favorittaktivitet er selvsagt det aller beste. Skap en egen verden der det er naturlig at begge kjønn slipper til med sine spesielle evner, ferdigheter og talenter, og hvor teknologi, fantasi og kreativitet naturlig hører sammen.

Utvikle kreativitet

Et forslag er å arrangere konkurranser mellom jenter og gutter, brødre og søstre, der de danner lag som belønner mestring av teknologiske leker som utrykningsfartøy, ambulanser, politibiler og brannbiler samtidig som de skal ta seg av ofrene etter en ulykke på best mulig måte. Dette er også en så realistisk situasjon at de fleste barn vil kjenne igjen virkeligheten uten å protestere. Du kan til og med legge inn din egen ”pedagogiske” undersøkelse for å sjekke om vitenskapen har rett: Undersøkelser viser at der hvor et team består av begge kjønn blir resultatet mer kreativt og fleksibelt enn når bare ett av kjønnene er representert. Du kan jo som forelder sjekke om dette stemmer med dine egne barn! Uansett er det en nyttig og fin erfaring å finne leker som begge kjønn kan gå sammen om. Det er god ledertrening på et tidlig stadium. Alle leker og forslag må vurderes ut fra det utviklings- og alderstrinnet barna er på, men med god tilpasning kan lekene starte enkelt og gjøres vanskeligere og mer utfordrende etter hvert slik at både de minste barna kan ha glede og nytte av leken og de mer erfarne og eldre ungene får mulighet for å vokse med oppgavene. En slik bevisst tilnærming krever selvsagt mer av foreldrene, mer planlegging, mer tid og krefter, men belønningen er desto større.

Historiefortelling

Lær av dataspill, kaptein Sabeltann og andre underholdningskonsepter som først skaper en egen verden ved hjelp av en hovedfortelling med egne helter, skurker og hovedrolleinnehavere, som deretter følges opp og utbroderes nesten i det uendelige med sidehistorier, leker, produkter og opplevelser som passer inn i totalkonseptet.
La gjerne barna lage sin egen felles fortelling der de tar inn alt i historien alt de har lyst til å gjøre og mestre – og så utvikle og gjennomføre et rollespill der de både kan ta i bruk leker de allerede mestrer og har, og leker de ønsker seg. Det kan være en oppgave som både foreldre og besteforeldre kan gi sine håpefulle – der belønningen er ”skjult” i historien som en egen ønskeliste til bursdagen eller julaften…

Flystevne

R/C fly

I denne artikkelen ser vi nærmere på gavetips der begge kjønn kan leke sammen, hva som kan være aktuelle felles gaver, eller leker som med hver sin funksjon og rolle kan samles rundt et hovedtema. Det er engasjerende med leker, roller og ferdigheter som gjør det attraktivt å delta både for jenter og gutter. Særlig hvis ungene ”har alt”, er det ikke alltid enkelt å finne julegaver eller gaver i andre sammenhenger og foreldre og besteforeldre ikke lenger vet hva de skal gi sine håpefulle, når barna ikke vet hva de skal finne på i fritiden etter at barnehagen eller skolen er slutt, eller når venneflokken generelt lurer på hva de skal finne på når alt annet synes å være oppbrukt av ideer og forslag.

Moro og utvikling

I dag er mange unge opptatte med organiserte aktiviteter, men det er viktig ikke å glemme viktigheten av å gjøre noe sammen både i familien og nabolaget. Aktiviteter og konkurranser, opplevelser og utfordringer som er mer spontane eller uformelle, skaper et godt klima. De er ofte morsomme og gir en følelse av mestring. Slike aktiviteter kan øke forståelsen av ulike temaer du vil at ungene skal lære seg noe om, praktiske ferdigheter, på det følelsesmessige området, eller rett og slett formålet om å skape en god følelse av identitet og samhørighet innen familien. Prøv å kombinere leker du kan overraske barna med. Finn forslag til temaer som ikke bare fokuserer på den fysiske leken, men også på evnen til å stimulere fantasi, intellektuell og mentale utfordringer, kreativitet og praktiske ferdigheter, motoriske som emosjonelle.

Et flystevne som engasjerer alle

Det er lite som er så morsomt for mange barn og ungdom i dag enn alt som de nå kan bevege rundt i lufta! Teknologien er kommet så langt at det finnes et stort utvalg av fly, helikoptre og droner på markedet som hver på sin måte utfordrer ulike sider av ferdigheter og evner. Kanskje kan du til og med bli sponset av lekebutikken eller produsenten av de flygende farkostene hvis du arrangerer flykonkurranser for nabolaget? Scalextric arrangerer VM for sine GT-biler, men her kan dere kanskje gjøre et flystevne i mindre format til et lignende arrangement?

Det kan arrangeres avsluttede, separate konkurranser som involverer alt fra fart, koordinering og formasjonsflyging, luftakrobatikk, samarbeid, lagkonkurranser, individuelle konkurranser, med utførelse og gjennomføring av ulike oppgaver og oppdrag som begge kjønn synes det er gøy å være med på. Tenk helhet og tilstrekkelig med variasjon! Rene jentelag og guttelag som konkurrerer med hverandre, synes fortsatt å være en favoritt, men forsøk også å blande kjønnene slik at de får erfaring med flere sammensettinger – så lenge det er nok barn involvert.
Utfordre andre familier i nabolaget, andre vennegjenger, inkluder flystevnet i en felles søndagsutflukt – kanskje som en ”Worldcup” som går over 2 – 3 helger.

Fantastisk høyteknologi

R/C helikopter

Av og til vekker en opplevelse like stor begeistring som en konkret leke. Av og til er det motsatt. Det er viktig å finne ut hva hver enkelt synes er morsomt og attraktivt slik at det blir naturlig og enkelt å bli med på felles aktiviteter, ikke bare leker og opplevelser som engasjerer noen få.

En kombinasjon av fysiske leker og opplevelser, der ungene har noe konkret å leke med, og som samtidig stimulerer fantasien, er som regel en svært god løsning. I vår tid kommer vi ikke unna teknologien, men det går an samtidig å stimulere fantasien og praktisk problemløsning.

Et alternativ til dataspill og chatting

Med så mye fokus på dataspill og teknologi er det et godt alternativ å kombinere det tekniske med barnas egen fantasi og forestillingsevne. La barna løse oppgaver og utfordringer som lar dem føle at de mestrer noe sammen.

Dette gjelder også når utfordringen er å få ulike alderstrinn til å leke sammen uten at det blir kjedelig for de store, eller for skremmende for de små.

Å få gutter og jenter til å finne på noe sammen er en nyttig erfaring i seg selv, enten det gjelder de minste eller de litt større barna. Selv i vår tid er det forskjeller mellom kjønnene som skal læres for å skape gjensidig respekt og forståelse senere i livet.

Master of the Air

Leker og konkurranser som involverer fly, helikoptre og droner er blitt en farsott som går over hele verden, takket være ny og mer avansert teknologi. Selv om det ligger i kortene at flest gutter synes dette er mest tiltrekkende, er det fint mulig å finne temaer og konkurranser som utfordrer ulike former for flyferdigheter.

Hvem blir familiens ”Master of the Air”? Om det er stor aldersforskjell mellom ungene kan det lages ”handikap” som gjør at alle kan delta på sine egne premisser.

Konkurranser med fart og spenning

Et flystevne eller et billøp kan være gøy ikke bare for ungene, men også for de voksne. Og det trenger ikke å gjøres komplisert eller omfattende. Unger synes ofte det er morsomt at foreldre og besteforeldre engasjerer seg i deres leker (men vær varsom så du ikke tråkker over barnas egne grenser). Kombiner det gjerne med mat og drikke.

Om barna ennå ikke har de lekene som kreves, er det masse spennende og solide produkter på markedet. Produsenter som Silverlit og Techtoys har et stort og bredt utvalg av leker som passer for alle alderstrinn, ferdigheter og interesser.

Biler, fly, droner og helikoptre fås i dag som regel med en fjernkontroll som gir brukerne full kontroll og styring. Og det finnes masse ekstrautstyr som skaper muligheter for ulike typer aktiviteter og konkurranser.