Hvorfor leker vi?

Lek

Lek er ikke bare en fornøyelig form for tidsfordriv. Leken kan også fungere som et viktig verktøy i mange aspekter av dagliglivet for både barn og voksne. Lek hjelper oss til å mestre fysiske utfordringer som f.eks. finmotorikk, samt med kognitiv utvikling og sosiale evner. Lek kan også brukes som et utmerket verktøy i en integreringsprosess. Dette kan være et barns introduksjon inn i et nytt miljø ved f.eks. bytte av skole, eller det kan være ved integrering inn i en ny kultur og tradisjon.

Hva er lek?

Johan Huizinga (1872-1945), en av grunnleggerene av moderne kulturhistorie, definerte lek som følgende: Lek er en frivillig aktivitet som bevisst foregår på utsiden av det “vanlige” livet. Lek oppfattes som “uviktig”, men har samtidig evnen til å absorbere deltagerne intenst og totalt. Lek er en aktivitet som ikke er knyttet til noen form for fortjeneste eller materiell interesse. Lek foregår innenfor sine egne rammer i tid og sted og ifølge sine egne klart definerte regler.

Lek og barn

Hos små barn er lek ofte knyttet til kognitiv utvikling og sosialisering. Lek som oppfordrer til læring inkluderer ofte leketøy, verktøy samt lekekamerater. En del former for lek kan ses som rene øvelser i situasjoner som kan oppstå senere i livet, som f.eks. lekeslåssing. Resultater innenfor neurovitenskapen indikerer at lek utvikler personlig fleksibilitet. Dette gir seg uttrykk i individets evne til å løse et problem på flere forskjellige måter, samt evnen til å forbedre, eller omorganisere en situasjon. Å lære gjennom lek har lenge vært ansett som et kristisk aspekt i barns utvikling. Barn bruker også leken til å regulere sine følelser, uten en slik regulering kan følelser senere i livet fort bli overveldende og føre til negativt stress.

4D puslespill – leker for hele familien.

Lek og sport

Sport er en av de mest universielle former for lek. De forskjellige kontinentene har hver sine dominerende varianter. Ifølge sosiologen Norbert Elias er sport blant voksne en viktig del av sivilisasjonsprosessen. Tap eller seier i sport kan også påvirke våre følelser i en slik grad at ingenting annet virker viktig. Det er ikke bare utøverne av sport som blir emosjonelt påvirket. Mennesker som følger en bestemt sportsgren passivt, kan i like stor grad la seg rive med og “føle” det samme som utøverne. Slike opplevelser kan være så sterke at de dominerer individets følelser og oppførsel.

Lek og voksne

Voksne som ofte deltar i lek og spill kan ofte bli beskrevet som barnslige av andre, mindre lekende voksne. Men lek er faktisk en viktig aktivitet uavhengig av alder. Voksenlek kan føre til kreativitet og glede og målet er ikke alltid kun moro. Lek og fantasi er utrolig viktige elementer i utviklingen av kunst og på mange områder i vitenskapen. Forestillingsevne blir sett på som helt essensielt hos menn og kvinner som studerer opprinnelsen til vårt univers og samtidig leter etter livets aller minste byggeklosser.

Gøy med droner!

R/C

Om du ønsker deg et nytt leketøy og ikke har forsøkt deg på droner ennå, anbefaler vi deg å kaste seg ut i dansen sammen med entusiaster verden over! Det er ikke tilfeldig at droner er blitt den nye favorittleken. Teknologien bak droner peker mot fremtiden både som avansert leketøy og i virkelighetens verden.

Du får droner som beveger seg langs bakken og som går gjennom lufta. Du kan utføre ulike oppgaver, ta flotte bilder og videoopptak, utføre stunt og luftakrobatikk. Droneteknologien skaper nye muligheter for små og store, på tvers av generasjoner, kjønn og alderstrinn.

Enkel navigering med radiostyrt kontroll

Den radiostyrte teknologien gir deg masse muligheter. Fjernkontrollen gir deg full oversikt og kontroll. I tillegg til fjernkontrollen kan du eventuelt styre noen droner med en egen app fra smarttelefonen.

Masse ekstrautstyr

I tillegg til kamera kan du skaffe deg ekstrautstyr som vannkanon, ekstra missiler til raketter og såpebeholder slik at du kan blåse flotte såpebobler. Det følger som regel med reservepropeller om uhellet skulle være ute. De fleste dronene er svært enkle å manøvrere og kan bevege seg så å si alle retninger. Her er mulighetene legio for å imponere omgivelsene med dine ferdigheter.

Kamera som tar flotte bilder og filmsnutter

Én egenskap som de fleste vil sette pris på, er muligheten for å overføre bilder og videoopptak direkte til datamaskinen. Etterpå kan du legge bildematerialet ut på nettet for å dele med venner og familie via sosiale medier. Kvaliteten blir bedre og bedre, så du får fin-fine bilder og filmsnutter som du kan redigere på PC-en eller Mac’en før du deler dem med andre.