Start din egen Scalextric racing-klubb

R/C bil

Hvorfor ikke start din egen klubb med konkurranser på Scalextric bilbane? Dette er faktisk mer vanlig enn du kanskje tror. Spesielt i England og USA finnes det massevis av slike klubber, der entusiaster i alle aldre møtes og konkurrerer om hvem som er den beste racerbilsjåføren. Slike klubber er ikke bare sosiale og hyggelige, de arrangerer ofte temmelig seriøse mesterskap med premier som vitner om at de tar konkurransene seriøst.

Her er noen tips dersom du ønsker å starte din egen Scalextric racing-klubb.

Finn et egnet lokale

Ta høyde for at klubben kan bli populær – billøp med Scalextric bilbane er utrolig morsomt og man blir fort bitt av basillen. Et godt sted å starte er for eksempel en garasje som ikke brukes til noe fornuftig. Der har du som regel også enkel tilgang til strøm, samt plass til å bygge en ganske stor bilbane. Se video fra noen som tar dette seriøst!

Planlegg dine Scalextric baner

Beregne nok plass på underlaget du vil bygge selve banene på. Du kommer garantert til å skifte layout etter hvert som du ønsker forandring og nye utfordringer. Mange bruker et eget Scalextric tegneprogram på PC eller tegner på papir når de gjør dette (dette finner du gratis her for PC). Da blir det også enklere å beregne hvilke typer skinner du trenger, alt ettersom hvordan banene dine skal se ut. Ekstra Scalextric skinner finner du i utvalget på Playdon.no.

Forvent utforkjøringer

Sørg for å ha god nok plass rundt banene også, slik at det er enkelt for sjåførene å nå alle deler av den. Bilene fyker gjerne ut i svingene i ny og ne. og da er det om å gjøre å få de raskt i gang igjen, om du skal ha noen sjanse i konkurransen. Har du ekstra stor plass, hva med å bygge tribuner for tilskuere og sjåfører som venter på tur?

Depot og verksted

Dersom du har plass, ha en egen benk som du bruker som ”bilverksted”. Etter hvert som man blir mer og mer proff i Scalextric bilbanerace, får man garantert lyst å mekke litt på bilene. Det finnes mange nyttige tips for de som vil skaffe seg en liten fordel eller to. For eksempel kan du pusse dekkene forsiktig med fint sandpapir, slik at bilen får bedre banegrep. Noen ganger må også deler skiftes, kanskje etter en voldsom krasj (deler til bilene kan bestilles).

Bilgal? Les også om byggesettene fra Pocher.

Lag regler

Bilrace på Scalextric bilbane er enda mer spennende. når du arrangerer skikkelige konkurranser med klare regler. Ofte har racing-klubber egne fastsatte grunnregler, som blir justert med tilleggsregler i forhold til hvilke race de skal ha. Enkelte ganger er det vanlig å bruke like biler (se for eksempel på GT Lightning) slik at alle stiller likt, mens andre ganger er det fritt frem. Da dukker det ofte opp råskinn som Bentley Continental GT3 eller Audi R8 på startstreken.

Vinneren av Garasjeklubben Grand Prix er…

Et standard oppsett for en racing-runde (mange arrangerer flere runder, slik som i golf), er for eksempel 10 runder rundt banen, der du bruker elektronisk tidtager og rundeteller. Totaltiden kan gi et visst antall poeng, eller man kun kårer først til mål etc. Har du premier klare blir det ekstra spennende og morsomt. Premier kan kjøpes inn ved at alle deltakere betaler en avgift for å få stille til start.